تراریوم
تعریف:
تراریوم از نظر معنی، باغ مینیاتوری در یک جام می باشد. تراریوم کلکسیونی از گیاهان کوچک است که در ظرفهای محدود و شفاف رشد می کنند. به عبارت دیگر، تراریوم باغ کوچک و خانگی است که در ظرف شیشه ای نگهداری می شود. درست کردن تراریوم که با سرخس و یا دیگر گیاهان کوچک پر می شود یک راه عملی و جالب برای داشتن منظره ای مینیاتوری در خانه می باشد.
تاریخچه: ( دوتاریخچه مد نظر است)
۱)تاریخچه تراریوم به دوران سلطنت ملکه ویکتوریا برمیگردد. وقتی که جستجوگران گیاهان عجیب و غریب را از سفرهایشان به سرزمینهایشان می بردند، آب و هوا برای رشد موفق این گیاهان خارج از منطقه ای محصور، بسیار نا مناسب بود. بنابراین جعبه های مخصوصی از شیشه ساخته شده بود برای کاشت این گیاهان نادر و کمیاب
۲)سال 1982 اولین تراریوم ساخته شد. آن هم بر اثر تحقیقات جانبی یک دانشمند گیاه شناسی و عضو انجمن سلطنتی انگلیس دکتر ناتانیل وارد برای اینکه دگردیسی عده ای از پروانه ها را از نزدیک ببیند یک فضای زیستی در داخل محفظه شیشه ای ایجاد کرد و در آن گیاهان کوچکی پرورش داد به این ترتیب برای اولین بار از گیاهانی که ریشه در خاک دارند در یک محفظه شیشه ای استفاده شد.
مزایای تراریوم:
· تراریوم ها، چون رطوبتشان را در یک چرخه حفظ میکنند، به توجه بسیار کمی نیاز دارند. وقتی که تراریوم کاشته می شود رطوبت داخل جام گیاه را مرطوب نگه می دارد، در نتیجه آنها به مواظبت خیلی کمتری نیاز دارند به علت حفظ رطوبت در یک چرخه، فاصله آبیاری در یک تراریوم بسته می تواند 1 ماه و یا حتی بیشتر هم باشد.
· وقتی ما فضای کافی و بودجه مناسب برای ایجاد باغچه در منزلمان نداریم ایجاد تراریوم می تواند موضوع زیبا و جالبی باشد.
· با ساختن تراریوم می توان گیاهان تابستانی را در تمام سال حتی در فصل زمستان نیز در منزل حفظ کرد. به عبارت دیگر ما می توانیم انواع گیاهانی که در محیط طبیعی منزل امکان نگهداری از آنها وجود ندارند، را داشته باشیم.
· تراریوم شیوه مناسبی برای آموزش رشد گیاهان و نحوۀ اثر متقابل بین گیاه و محیط به دانش آموزان می باشد.
· مردم در مناسبتهای مختلف برای یکدیگر دسته گل به عنوان هدیه می برند. تراریوم می تواند جایگزین بسیار خوبی برای دسته گل باشد. زیرا از یکطرف می تواند بسیار زیبا و جذاب طراحی و ساخته شود و از طرف دیگر ماندگاری بسیار بیشتری نسبت به یک دسته گل دارد.
· با توجه به مشغله ها و گرفتاری هایی که مردم در این زمان دارند، وقت و حوصله زیادی برای پرداختن به گیاهان و گلها و نگهداری و مواظبت ازآنها ندارند. ما به وسیلۀ تراریوم می توانیم این مشکل را برطرف کنیم زیرا ساخت و کاشت تراریوم آسان می باشد، همچنین به مواظبت و مراقبت زیادی احتیاج ندارد. ما به وسیلۀ تراریوم می توانیم جلوه ای از طبیعت را به منزلمان بیاوریم.
· با توجه به موارد بالا اگر مردم نسبت به تراریوم آگاهی پیدا کنند، این محصول بازار بسیار خوبی می تواند پیدا کند در نتیجه از نظر درآمد زایی نیز می تواند مؤثر باشد.
وسایل مورد نیاز:
اندازۀ ظرفها باید طوری انتخاب شوند که بزرگی آن برای احاطۀ 2 یا چند گیاه کافی باشد. مثل تنگ ماهی،
ظرف شیشه ای شکلات، آکواریوم، ظرفهای شیشه ای مربا یا بطری بزرگ.
برای افراد مبتدی، پیشنهاد می شود که یک ظرف بزرگ و در باز مانند آکواریوم انتخاب شود. کارکردن داخل آن بسیار آسان است و با کسب تجربه شا می توانید از چوبهای بلند و یا بیلچه برای کاشتن گیاهان در ظروفی که دهانه آن کوچک است استفاه کنید.
هر ظرف تمیز می تواند برای ساختن تراریوم استفاده شود. نیاز اصلی این است که مانع دخول آب شود. چیزهائی را انتخاب کنید که به اندازه کافی برای جا دادن گیاهان بزگ باشند و سرپوش آن طوری باشد که مانع خروج رطوبت گردد. کوزه، بطری، آکواریوم ظرفهائی هستند که بطور معمول مورد استفاده قرار میگیرند. طراحی های دیگر مانند بلوکهای شیشه ای می توانند به دکور منزل زیبائی ببخشند.
ظرف باید شفاف باشد، زیرا ظروف رنگی و یا کرد نور را کاهش می دهند و در رشد گیاه دخالت می کنند.
ظروف می توانند باز یا بسته باشند . گیاهان در ظروف بسته باید رطوبت بالا را بتوانند تحمل کنند. ظروف با درب بزرگ بدون پوشش ممکن است مورد استفاه قرار بگیر اما احتیاج دارد به آبیاری متناوب برای اینکه رطوبت را حفظ کنند. تراریوم های باز خشک هستند و کمتر دچار بیماریهای می گردند.
قبل از کاشت ظرف را استرلیزه کنید. آنرا با آب گرم و صابون خوب شستشو دهید. اگر از ظرفهای تمیز شیشه ای تجاری استفاده می کنید اجازه دهید که درب ظرف چندین روز قبل از کاشت باز باشد.
۲- قیف : کاربرد قیف این است که شما باید به وسیلۀ آن مواد لازم را به ته بطری یا شیشه بریزید تا جدارۀ شیشه کثیف نشود . در این صورت شما برای پاک کردن جدارۀ شیشه با مشکل روبه رو می شوید .
3- بیلچه : که برای هر باغبانی لازم و ضروری است .
4- یک قاشق چای خوری یا قهوه خوری که به راحتی از دهانۀ محفظه عبور کند .
5- یک میله با قطر حدود 5/1 سانتیمتر و یک مداد یا چوب بلند که بتواند خاک ته محفظه را لمس کرده و سوراخی در آن ایجاد کند برای کاشت گیاه .
6- انبرک یا چنگک : برای نگه داشتن گیاه در هنگام کاشت که این انبرک باید در هر دو سر خود ابر یا چیزی شبیه به آن داشته باشد تا گیاه در هنگام نگه داشتن آسیب نبیند .
7- کوبه خاک : برای این است که وقتی گیاه را کاشتید خاک اطراف آن را بکوبید تا مرحلۀ کاشت گیاه کامل شود . این وسیله را نیز خودتان در خانه می توانید بسازید . با یک قطعه چوب که چوب پنبه ای را به ته آن چسبانده اید ، کوبه درست می شود .
8- گیره برای تمیز کردن تراریوم
۹- وسیله های گردگیری و تمیز کردن : برای تمیز کردن بیرون شیشه می توانید از یک پارچۀ نمدار استفاده کنید . و برای تمیز کردن داخل آن می توانید از یک قلموی نقاشی استفاده کنید .
10- خاک متناسب با نیاز گیاه
11- زهکش: که از یک چهارم زغال چوب و سه چهارم سنگریزه تشکیل می شود .
12- لایۀ جداکننده : برای این است که خاک شسته نشود و از بالا وارد لایۀ زهکشی نشود و زهکشی را مسدود نکند . این لایه می تواند خزه یا جوراب زنانه یا پشم شیشه یا صفحۀ پلاستیکی مشبک باشد .
۱۳- یک اسپری آب پاش برای آب دادن به تراریوم می توند مورد استفاده قرار بگیرد.
گیاهان مناسب برای تراریوم
کالادیوم : که به نور متوسط و گرمای کم احتیاج دارد .
آگلونما : گیاهی است سایه دوست و احتیاج به گرمای زیاد دارد .
فیلودندرون : گیاهی است که به گرمای کم و محیط سایه ای احتیاج دارد .
دراسنا : گیاهی است که به گرمای کم و محیط سایه ای احتیاج دارد .
سانسوریا : این گیاه سایه دوست است و به گرمای متوسط نیاز دارد .
اسپاتی فیلوم : گیاهی است که به گرمای کم و محیط سایه ای احتیاج دارد .
شمشاد : سایه دوست است و به گرمای متوسط نیاز دارد .
آنتوریوم : به نور متوسط و گرمای زیاد احتیاج دارد .
بنفشه آفریقایی : به نور متوسط و گرمای کم و تهویه احتیاج دارد .
بگونیا : دوستدار نور متوسط است .
پی لئا : به نور متوسط و غیر مستقیم و تهویه و رطوبت احتیاج دارد .
پیرومیا : به نور متوسط و تهویه نیازمند است .
برگ بیدی : به نور متوسط و گرمای متوسط احتیاج دارد .
پاپیتال : به نور متوسط و گرمای متوسط احتیاج دارد .
شبدر : بسیار آفتاب دوست است
گیاهان گوشتی : آفتاب دوست هستند و ظروف این گیاه را باید همیشه در باز نگه داشت .
و از دیگر گیاهانی که میتوان در تراریوم پرورش داد : کاکتوسها ، رز ، رزماری ، سرخسها و خزه ها هستند .
نظرات شما عزیزان: